3.2 C
Romania
Saturday, October 31, 2020

Documente necrestine despre existenta lui Iisus

Must Read

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000...

Exista astfel trei mentiuni, acestea aparand in textele a trei autori romani si anume Cornelius Tacitus, Suetonius si Plinius cel Tanar. De asemenea, mentiuni despre Iisus mai apar si in scrierile istoricului evreu Iosif Flavius. Tacitus este un mare istoric si prozator roman, dar si consul, precum si patrician. In jurul anului 116 scrie cea mai importannta opera a sa, Analele. 

In cartea a XV-a se afla descrierea celebrului incendiu care a izbucnit in anul 64 si care a mistuit intreaga Roma. Se stie si ca Nero a dat ordin contemporanilor sau sa dea foc orasului, pentru a obtine un teren liber, astfel incat sa construiasca o noua Roma. Nero a aruncat vina asupra crestinilor, scapand astfel de banuiala care plana asupra sa.

In capitolul 44 ni se mentioneaza faptul ca Nero ar fi cautat niste vinovati pentru incendiu, vinovati carora le-a dat cele mai crude osande. Acesti vinovati erau numiti crestini, ei fiind urata de toata lumea. Hristos fusese astfel osandit, de pe vremea imparatului Tiberius, de catre procuratorul Pontius Pilatus. Se spunea astfel ca credinta crestinilor incepe din nou sa se raspandeasca si nu doar in Iudeea, locul de unde a pornit totul, ea ajungand chiar si la Roma. Aici se revarsa astfel toate grozaviile, fiind si locul unde ele capata forma.

La inceput erau insfacati crestinii care isi marturiseau credinta, iar apoi, in urma denunturilor, o multime de oameni din randurile lor ar fi fost acuzati de incendierea Romei. Atunci cand mergeau la moarte, crestinii mai erau si batjocoriti. Ei erau imbracati in pieei de fiare si apoi dati cainilor ca sa-i rapuna sfasiindu-i. Acestia mai erau si rastigniti pe cruce sau in unele situatii erau arsi pe rug. Uneori erau si arsi de vii in chip de torte, in special pe timp de noapte. Nero si-a oferit si parcurile sale pentru aceste spectacole. Acesta organiza chiar si unele jocuri de circ la care lua parte imbracat in vizitiu.

Cu toate ca crestinii erau osanditi, oamenii incepeau sa-i compatimeasca pe cei vinovati, ca si cand aceste pedepse nu ar fi fost date in interes obsetsc. Intr-o scrisoare raport adresata lui Traian se scria ca nu se stie daca crestinii erau si anchetati, de aceea crimele comise de ei nu erau niciodata dovedite, cu cateva exceptii. Metoda preferata de a afla daca o persoana este sau nu crestin era sa fie intrebata. Aceasta era intrebata de mai multe ori daca este crestin, sub amenintarea pedepsei. In cazul in care perseverau, judecatorii dadeau dreptul ca crestinii sa fie executati. In cazul in care nu faceau acest lucru, ei erau oricum pedepsiti pentru incapatanarea lor. In ceea ce-i priveste pe cei care spuneau ca nu sunt si ca nici nu au fost vreodata crestini, li se dadea drumul.

Acestia erau eliberati doar in momentul in care rtosetau o rugaciune, dupa dictarea judecatorului si aduceau o ofranda cu tamaie si vin la statuia zeului. Unii ajungeau chiar sa-l blesteme pe Hristos. Ei admiteau totusi ca se adunau pentru a canta la rasarit un cantec inchinat lui Hristos.

Un comentariu important ii apartine lui Suetonius. In carea sa intitulata „Cei doisprezece Cezari” el a scris ca iudeii, atatati de Chrestus iscau o multime de incaierari, acesta fiind motivul pentru care Claudius i-a alungat din Roma. Se mentioneaza ca expulzarea a avut loc in al noulea an al domniei lui Claudius si anume in anul 49. Ajungem la concluzia ca nu sunt marturii in afara de cele crestine cu privire la existenta istorica a lui Iisus.

Aceste fragmente au aparut la peste 80 de ani de la moartea lui Iisus, ele informandu-ne despre crestini si nu despre Iisus. Numele de Chrestus este raspandit printre sclavi si liberti. Dovada cu privire la acest lucru fiind si faptul ca inscriptiile Romei antice mentioneaza numele de Chrestus de peste 80 de ori. Unica informatie despre Iisus se pastreaza totusi in literatura evreiasca. In aceasta literatura intalnim celebra mentiune din „Antichitati iudaice” a lui Iosif Flavius. Aceasta inscriptie este recunoscuta si de cercurile de biblisti ca fiind Testimonium Flavianum.

In aceste inscrieri se mentioneaza faptul ca la vremea respectiva a trait Iisus, un om intelept, el fiind autorul unor minuni, dar si invatatorul oamenilor care doreau sa afle adevarul. El a resuit sa atraga de partea sa un numar maree de iudei, dar si o multime de pagani. Chiar daca Pilatus l-a crucificat, el nu a incetat sa-i iubeasca pe cei ce l-au indragit de la inceput. De atunci si
pana azi, poporul crestinilor dainuie, acestia tragandu-si numele de la el. In ziua de azi stim totusi ca aceasta informatie despre Iisus reprezinta o interpolare realizata de un copist crestin.

Mai stim si cand a luat nastere acest act, originea sa fiind din Alexandria. Apoar voci care spun ca Iisus nu ar fi Mesia de fapt, numele de Iisus si Hristos nefigurand in exemplarul din „Antichitati iudaice”. In exemplarele mai vechi ale acestei scrieri numele de Iisus Hristos nu exista.

In Cartea XX, din Antichitati iudaice aflam de la Marele Preot Ananus ca Iisus a fost adus la judecata, acesta fiind denumiti Hristos. EL a fost adus la judecatat impreuna cu alti cativa, fiind acuzat ca incalcasera niste legi. Acestia au fost condamnati sa fie omorati cu pietre. Aceasta fraza a starnit o multime de controverse pentru ca ea nu confirma istoricitatea lui Iisus, ci pe cea a lui Iacov, pe care nimeni nu o contesta. Aceasta fraza ar fi fost adaugata odata cu niste recopieri ale textului. Doar Pavel si apostolii il numeau pe Iacov „fratele Domnului”, iar evreii il numeau „cel drept”.

Spre sfarsitul secolului al II-lea, Origene isi publica cartea „Impotriva lui Celsus”, el fiind un adept al stoicismului, dar si al platonismului. Din textele lui Celsus nu se mai cunosc decat cateva citate, dar in aceste citate aflam ca Iisus s-a inconjurat de zece sau unsprezece barbati sarmani alaturi de care umbla in lung si in lat cersind pentru a supravietui. Intr-o alta carte, de data aceasta Cartea II, 9 se mentiona faptul ca oamenii au inceput sa se revolte impotriva lui Dumnezeu care nu le indeplinea nimic din ceea ce le promitea. In anul 73, un istoric sirian cu numele de Mara ii trimite fiului sau, o scrisoare in care se spune ca evreii l-au condamnat pe regele lor intelept. Se mai spune in scrisoare ca Israelul i-a luat regatul, iar o parte a populatiei a fost masacrata. Cei care au ramas in viata au fost imprastiati in lumea intreaga. In aceasta scrisoare mai apare si o afirmatie care face referire la Socrate, condamnat la moarte de ateniti, Pitagora ars de samieni, si regele evreilor, torturat chiar de proprii sai oameni. El mai recunoaste si ca Dumnezeu s-a razbunat pe cei trei oameni, dar cu toate acestea, numele lui Iisus nu este scris.

Un cunoscut scriitor carait pe nume Ya`qub Al-Qiqisani a trait un prima jumatate a secolului al X-lea. In cartea sa el spune ca ar fi existat o asa numita secta a pesterii, in regiunea Marii Moarte. Aceasta secta a primit acest nume ca urmare a scrierilor religioase care au fost gasite in aceasta pestera. Curand, in acel loc s-a ivit Iosua, care dupa spusele rabiniolor, acesta ar fi fost Iisus, fiul Mariei. Acesta a trait in zilele lui Iosua, feciorul Perahiei, despre care se spune ca a fost unchiul lui Iisus din partea mamei.

Acest lucru avea loc in momentul in care domnea Augustus Cesar, adica pe timpul celui de-al doilea Templu. Caraitii au fost membrii unei secte iudaice aparute in secolul al VIII-lea, ei raspandindu-se in Egipt, dar si in Spania, Crimeea si in Polonia. Caraitii nu recunosteau decat Biblia, ei respingand Talmudul, dar si prescriptiile rabinice introduse ulterior. In „Adevaratul cuvant”, Celsus acorda cel mai mult spatiu originii lui Iisus, el bazandu-se pe zvonurile care circulau, afirmand ca Maria ar fi fost o femeie de la tara, ea avand o comportare rea. Sotul ei, Iosif, era un dulgher de meserie, aflandu-se despre acesta ca l-ar fi tradat pe un oarecare Pantera, soldat in armata romana, acesta fiind de origine greaca. Femeia a fost astfel gonita, iar intr-un grajd l-a nascut pe Iisus, un copil nelegitim. Atunci cand a crescut, Iisus a plecat sa-si caute de lucru in Egipt, unde a invatat si arta de a face minuni, iar atunci cand a revenit in Galileea s-a folosit de aceasta arta pentru a-si castiga existenta. El a ajuns atat de infaturat incat a inceput sa-si spuna ca e fiu de zeu. Chiar si in tratatul Aboda Zara se mentioneaza despre adulterul Mariei cu soldatul Pantera.

S-au pastrat astfel mai multe opinii cu privire la persoana lui Iisus, aceste opinii fiind prezente chiar si in Talmud. In acesta aflam ca in ajunul Pastelui, Joshua a fost spanzurat. Conform talmudului Joshua(Iisus) s-ar fi dedat vrajitoriei si nu so-a gasit nimeni sa-i ia apararea, de aceea, in ajunul Pastelui, acesta a ajuns sa fie spanzurat. Chiar si in Coranul arabilor intalnim cateva referiri la Iisus.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Latest News

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după ce a reușit să încetinească...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000 de decese și peste 200.000...

Gestul Albaniei a impresionat profund Italia decimată de COVID-19. “Nu-i uita pe săraci. Vor fi singurii care te vor ajuta”

Italia se află într-o situaţie gravă de mai multă vreme, iar cei de acolo au avut momente în care s-au simţit lăsaţi...

Când se va termina pandemia în Italia? Experții au calculat prima zi fără infectări

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -