3.2 C
Romania
Saturday, January 16, 2021

Coronavirus. China așteaptă al doilea val

Must Read

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000...

Al doilea val al pandemiei este așteptat atât în China, cât și în unele state europene, cum e Germania, care au încercat să țină boala sub control. În altele, cum e România, prima bătălie nici n-a început bine

“Boala este o pandemie, vine în valuri” a explicat duminică directorul Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, anticipând că „probabil și Germania va fi afectată de un al doilea val de coronavirus”. Și oficialii din China vorbesc despre un fenomen similar, chiar dacă dau vina pe cei veniți din afară.

Creşterea numărului de cazuri importate de coronavirus în China sporeşte riscul ca ţara să treacă printr-un al doilea val de contagieri, a declarat duminică Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate, informează Reuters.

“China a înregistrat deja un total de 693 de cazuri provenite din afara ţării, ceea ce presupune că posibilitatea unui nou val de infecţii rămâne relativ ridicată”, susține Mi Feng.

China a raportat sâmbătă 5 decese şi 45 de cazuri noi de coronavirus, toate – cu excepţia unuia – fiind înregistrate la persoane care au fost diagnosticate după ce au sosit în ţara asiatică din alte state ale lumii. Unicul caz local raportat de chinezi s-a înregistrat în provincia Henan, iar cele 5 decese s-au produs în provincia Hubei, epicentrul iniţial al epidemiei de coronavirus, care între timp a ridicat măsurile stricte de carantină impuse din luna ianuarie.

De la izbucnirea epidemiei, la sfârşitul anului trecut, în China au fost raportate oficial 3.300 de decese şi 81.439 de contagieri.

Mulți oficiali occidentali au pus la îndoială raportările Chinei, iar Donald Trump a aczat Beijingul pentru felul a lăsat coronavirusului să se extindă. De aceea persistă mirarea legată de felul în care China a ajuns să ajute Italia, care o duce acum aparent mult mai rău decât China pe când epidemia se afla încă în toi.

Pe 20 martie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că: “Wuhan dă speranță restului omenirii, arătând că până și cele mai grave situații pot fi depășite.”

Majoritatea observatorilor sunt însă de acord că felul rapid și temeinic în care a fost încetinită epidemia în China putea funcționa doar într-un stat totalitar. Primul motiv de speranță a venit pe 18 martie, când nu a fost anunțat nici un singur nou caz transmis local, în toată China, toate cazurile anunțate provenind de la persoane venite din străinătate. În acel moment, Italia depășise deja China ca număr de decese.

În acest moment, șase alte țări au un număr de cazuri active de COVID-19 mai ridicat decât cel din China: Italia, Spania, Germania, SUA, Iran și Franța. Un “raport final” al unei misiuni comune de experți în epidemiologie OMS-China s-a arătat chiar de un optimism care a stârnit scepticism și iritare printre specialiști.

Cu toate că puterea în această țară autoritară cu 1,4 miliarde de locuitori a părut a fi în stare să frâneze extinderea rapidă a epidemiei, specialiștii avertizează că izolarea locală a unui mare număr de oameni și localități va trebui impusă în continuare, periodic, chiar de-a lungul anului viitor.

Un al doilea val de infecție este foarte posibil, spun ei. China rămâne, apoi, criticată pentru faptul că, deși primul caz a fost anunțat pe 1 decembrie, a trebuit atât de mult timp înainte ca regimul să-și anunțe cetățenii și partenerii străini de gradul de periculozitate al virusului. Mai mult, cei care au avertizat din interior au fost pedepsiți.

Cu toate astea, Beijingul oferă acum în străinătate expertiză, măști, aparate de respirație artificială și tot felul de echipament medical. Aceasta e parte din ceea site-ul american Politico a numit un “război de propagandă” hrănit printr-o “nu foarte subtilă campanie de relații publice a Beijingului”.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Latest News

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după ce a reușit să încetinească...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000 de decese și peste 200.000...

Gestul Albaniei a impresionat profund Italia decimată de COVID-19. “Nu-i uita pe săraci. Vor fi singurii care te vor ajuta”

Italia se află într-o situaţie gravă de mai multă vreme, iar cei de acolo au avut momente în care s-au simţit lăsaţi...

Când se va termina pandemia în Italia? Experții au calculat prima zi fără infectări

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -