3.2 C
Romania
Saturday, October 31, 2020

Ce este spiritualitatea – un ghid pentru căi și practici spirituale

Must Read

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000...

Definirea a ceea ce este spiritualitate nu este ușor, deoarece există multe tipuri diferite de spiritualitate. Există spiritualitate în cadrul religiilor (islam, creștinism, budism) și există și spiritualitate fără religie .

Unitatea pentru spiritualitate este inerentă naturii noastre, dar modul în care se desfășoară calea spirituală este unic pentru fiecare individ. Există multe spiritualități, iar ceea ce este spiritual pentru tine poate fi diferit de ceea ce este pentru mine.

Totuși, permiteți-mi să vă prezint o definiție largă a spiritualității, pentru a putea fi pe aceeași pagină.

Salt la secțiune

 • Definiția spiritualității
 • Tradiții spirituale
 • De ce este importantă spiritualitatea
 • Diferite tipuri de spiritualitate
 • Practici spirituale 
 • Căi spirituale
 • Ce este spiritual pentru tine?

Definiția spiritualității

În termeni simpli, spiritualitatea este o viziune asupra lumii și un mod de viață bazat pe credința că există mai mult la viață decât ceea ce întâlnește simțurile, mai mult universul decât doar mecanici fără scop, mai mult pentru conștiință decât impulsuri electrice în creier și mai mult la existența noastră decât a corpului și a nevoilor sale.

Spiritualitatea implică de obicei credința într-o formă mai înaltă de inteligență sau conștiință care conduce universul, precum și viața după moarte. Există pentru a satisface setea umană mai profundă de sens, pace, mister și adevăr.

Tradiții spirituale

În ultimii 19 ani, am fost expusă mai multor tradiții de înțelepciune, căutând să înțeleg esența filozofiei lor, practicile și metodele implicate și scopul. Am analizat Zen, budismul Theravada, ocultism, taoism, New Age, Yoga, Vedanta etc.

Aceste tradiții împărtășesc numeroase practici, principii și obiective comune și totuși există diferențe profunde în abordări, credințe și concepții despre lume. Acest post este efortul meu de a le pune la un loc și de a prezenta o imagine de ansamblu asupra obiectivelor și practicilor comune ale diferitelor căi spirituale.

Nu trebuie să urmați o religie instituționalizată pentru a avea o viață spirituală fructuoasă. Acest lucru nu înseamnă însă că respingi tradiția.

Tradiția există pentru a vă servi și ar fi o prostie să aruncați dezvoltarea colectivă a misticilor peste milenii și să încercați să reinventați roata. Găsiți o tradiție de înțelepciune care vă vorbește inima, apoi studiați și practicați miezul acesteia. Doar nu-ți externaliza călătoria spirituală – deține-o, explorează-ți cu propriile picioare, experimentează învățăturile și încrede-ți propriul discernământ.

Scopul meu cu acest post este să vă prezint o imagine de ansamblu asupra peisajului spiritual – ceva pe care îl puteți folosi pentru a înțelege și a clasifica diferitele practici / căi și pentru a găsi calea cea mai potrivită pentru dvs. Nu mă prefac că știu toate răspunsurile; mai degrabă, împărtășesc deschis câteva reflecții și idei acumulate pe parcurs. Sper să scoți ceva din asta!

În partea de jos a acestei pagini veți găsi un buton pentru a descărca o  copie PDF GRATUITĂ a acestei postări, pentru o trimitere ușoară.

De ce este importantă spiritualitatea

De ce ai nevoie de spiritualitate? Care este scopul?

La fel ca meditația este lucruri diferite pentru oameni diferiți, la fel și cu spiritualitatea. Știu ce înseamnă spiritual pentru mine, dar am vrut să am o viziune mai largă asupra spectrului diferitelor perspective în acest sens. Așadar, în luna iulie a acestui an, i-am întrebat pe cititorii mei:

Ce este spiritualitatea dvs. și de ce este importantă?

Și am primit sute de răspunsuri diferite. Privind temele comune din răspunsuri, pot spune că persoanele interesate să urmeze o cale spirituală caută una sau mai multe dintre următoarele opt unități.[ Acestea sunt ordonate în funcție de numărul de răspunsuri pe care le-am primit pentru fiecare. ]

SCOP / DIRECȚIE . Indiferent dacă vă aflați în vârful vieții materiale sau în partea de jos, există un sentiment de nemulțumire, limitare și golire. Există o anumită formă de anxietate existențială. Unii oameni sunt sensibili la acest lucru, alții nu, sau încearcă să completeze asta urmărind obiective externe la nesfârșit. Spiritualitatea este o căutare a sensului, a scopului și a direcției în viață. Ne îndeplinește nevoia de a avea un fundament pentru a trăi, o cale sau un mod de viață în lumina unui context mai larg. Vorbește despre nevoia de a fi „aliniat” cu ceva mai mare decât ego-ul nostru și viața individuală.

ONENESS / LOVE / CONNECTION . Aceasta vorbește despre sentimentul nostru de separare și incompletitudine. Deoarece este dureros, căutăm conexiune și iubire – fie într-o comunitate, fie în a fi una cu universul, sau a ne conecta cu Divinul (indiferent de forma pe care aceasta o poate lua). Pentru a ne simți complet, dorim să primim și să oferim iubire necondiționată, ceea ce aduce un sentiment de acceptare totală și de fericire în a fi în viață. Această căutare se poate manifesta și ca întoarcerea la sursă, la Dumnezeu sau la un sentiment de sacralitate.

CREȘTERE . În multe dintre noi există un impuls înnăscut de a evolua, de a îmbunătăți, de a împinge granițele, de a atinge potențialul nostru maxim. Unitatea de a crește și învăța continuu, de a trăi o viață autentică pentru adevărul nostru, de a ne dezvolta mintea, de a cultiva virtuțile și de a ne extinde conștiința.

RĂSPUNSURI / ADEVĂRUL . Întrebări precum „Cine sunt eu?”, „De ce suntem aici?” Și „Ce mai există?” împreună cu o încercare de a înțelege cum funcționează viața și de a afla despre noi înșine. Pentru unii, aceasta are forma de a înțelege, de a absorbi și de a deveni unul cu Adevărul absolut.

BUNURI / PACE / SUFERINȚĂ SUPLIMENTARĂ . Suferința este ușa inițială a spiritualității pentru multe persoane (de obicei sub formă de anxietate, mâhnire sau frică). Când mintea noastră depinde de lucrurile externe pentru fericire, experiența ei de fericire va fi nesigură, impermanentă – așa cum sunt cauzele externe. A fost corect inventat ca „fericire bursieră”. Deoarece suferința este un fenomen mental, iar practicile spirituale sunt un mijloc de transformare a minții, este un mod înțelept de a căuta o viață mai bună. Prin urmare, există un impuls de a căuta fericirea și pacea în interior . Sau cel puțin pentru a diminua suferința pe care o trăim. Spiritualitatea ne ajută să câștigăm echilibrul, independența față de cazuri externe și o apreciere mai mare a vieții.

TRANSCENDENȚĂ / ILUMINARE . Tradiții diferite descriu iluminarea diferit. Dar tema comună este aceea că este o stare de transcendere din condiția umană, dincolo de orice posibilitate de a suferi în continuare. Există o schimbare radicală și permanentă în percepția și experiența noastră asupra lumii și o mutare dincolo de sentimentul de a fi un individ sau o persoană. Este îndemnul de a experimenta pacea sau libertatea finală, de a găsi realitatea finală a cine suntem, să transcendem ego-ul sau să „fuzionăm cu Dumnezeu”.

EXPLORARE / Mister . Scufundarea în propria conștiință și explorarea altor aspecte ale realității este ceva care ne vorbește setea de cunoaștere, experiență și aventură. Învățând misterele vieții și naturii, explorând sacrul și trăind cu un sentiment de minune.

SERVICIU . Nevoia de a servi oamenii într-un nivel mai profund, făcând o mare diferență în viața lor și ajutând înălțarea umanității.

Așadar, acestea sunt motivele posibile pentru explorarea spiritualității. Dacă aveți o claritate mai mare în ceea ce privește căutarea din spatele căutării dvs., vă poate fi de ajutor atunci când alegeți calea sau practicile de urmat.

Unele dintre aceste lucruri s-ar putea să nu vă vorbească deloc, în timp ce simțiți o atracție deosebită pentru ceilalți. Este totul bun – de aceea există diferite căi acolo, pentru a se potrivi cu căutătorii de temperamente diferite, etape de dezvoltare, valori și obiective. Pentru mine, personal, atragerea a fost întotdeauna adevăr, transcendență, iluminare; deși pot vedea că am beneficii și în toate celelalte domenii.

Într-un fel, toate aceste unități au un lucru în comun: ele arată că nu suntem mulțumiți doar de partea materială a vieții și dorim să trecem dincolo de această limitare.

Diferite tipuri de spiritualitate

tradiții de înțelepciune

Scopul spiritualității este definit diferit pe căi diferite.

Iată doar câteva exemple de obiective spirituale:

 • Budismul:  obține încetarea suferinței (iluminarea, nirvana ); vezi realitatea pentru ceea ce este; dezrădăcina defilările mentale.
 • Yoga: purifica mintea astfel încât să obții eliberare ( moksha ); unirea sufletului individual cu Sufletul universal; devenind unul cu Conștiința Absolută; fii Sinele adevarat.
 • Vedanta: realizeaza sinele adevarat; dizolva nodul ego-ului, care limitează Conștiința pură la o minte a corpului.
 • Sufismul : trăiește revelația divină; predati-va lui Dumnezeu; slujește-L pe Dumnezeu.
 • Misticismul creștin : experiența unirii cu Dumnezeu; împărăția cerurilor; simți dragostea creatorului.
 • Daoism / taoism : trăiește în armonie cu Dao; cultivă corpul, mintea și spiritul; cultivarea și sublimarea energiei.
 • Cabala : învață legile finale ale universului; cunoaște-l pe creator și pe sine și trăiește în consecință.
 • Jainism : eliberare; mântuire; purificare karmică; a deveni o ființă desăvârșită ( Siddha ).
 • Șamanism : trăiți în armonie și legătură cu Natura; dezvolta cunoștințe și putere de a lucra cu forțe invizibile; serviți bunăstarea spirituală a comunității; vindeca sufletul.

Indiferent de modul în care obiectivul este încadrat și de filozofia din spatele său, tradițiile înțelepciunii ne oferă în cele din urmă tehnici pentru transformarea personală, pentru a trece dincolo de carapacea noastră personală. Acest lucru poate fi de dragul creșterii, al serviciului, al transcendenței, al depășirii suferinței, al unirii cu un principiu superior, al libertății interne, al fericirii etc.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Latest News

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după ce a reușit să încetinească...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000 de decese și peste 200.000...

Gestul Albaniei a impresionat profund Italia decimată de COVID-19. “Nu-i uita pe săraci. Vor fi singurii care te vor ajuta”

Italia se află într-o situaţie gravă de mai multă vreme, iar cei de acolo au avut momente în care s-au simţit lăsaţi...

Când se va termina pandemia în Italia? Experții au calculat prima zi fără infectări

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -