3.2 C
Romania
Saturday, June 25, 2022

Ce este procesul de dezvoltare personală şi de ce să-i acorzi atenţie

Must Read

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000...

Procesul de dezvoltare personală, aşa cum sugerează şi denumirea, este un proces prin care o persoană caută să se perfecţioneze din punct de vedere personal, devenind conştientă de potenţialul neutilizat pe care îl are de a-şi îmbunătăţi fiecare aspect din viaţa sa. Se poate spune că, în etapa de dezvoltare, o persoană îşi schimbă în totalitate percepţia pe care o are asupra existenţei sale şi asupra lucrurilor care o înconjoară.

Dincolo de faptul că uneori procesul de dezvoltare personală este prost interpretat, multe persoane înţelegând că este vorba doar despre a citi cărţi motivaţionale şi de a participa la cursuri de dezvoltare personală, acest proces este o modalitate de a creşte, de a evolua. Este drumul de la cine eşti, la cine vrei să fii.

Este un proces prin care vei conştientiza că viaţa este făcută pentru a fi trăită, aşa cum crezi tu de cuviinţă şi vei învăţa să lupţi pentru lucrurile pe care ţi le doreşti.

Dacă te afli în situaţia în care simţi că ceva lipseşte din viaţa ta şi nu poţi descrie în cuvinte ce anume, acest proces te va ajuta să-ţi dai seama. Datorită lui vei afla cine eşti cu adevărat şi vei descoperi ce te face cu adevărat fericită.

Prin acest proces vei învăţa să stai mai mult de vorbă tu cu tine, să te asculţi mai mult şi să-ţi iei gândurile cât mai în serios. Vei învăţa să-ţi pui întrebările corecte pentru a afla ce-ţi doreşti cu adevărat în toate aspectele vieţii tale.

Când începe procesul de dezvoltare personală şi cât durează

Sunt 2 situaţii în care începe procesul de dezvoltare personală:

1. Atunci când atingem maturitatea emoţională, în general după vârsta de 30 de ani, după ce trece perioada în care ne lăsăm duse de val în ce direcţie vrea, fără să avem unul sau mai multe scopuri după care să ne ghidăm viaţa. Odată ajunse la vârsta maturităţii începem automat să lăsăm în spate gândurile adolescentine şi începem să ne gândim la lucrurile care contează cu adevărat pentru noi. Din acel moment începe dezvoltarea personală în mod conştient.

2. La orice vârstă, când conştientizăm că viaţa noastră nu merge în direcţia dorită şi când ne dăm seama că dacă astăzi regretăm decizii pe care le-am luat greşit sau lucruri pe care nu le-am făcut acum 5 ani, la fel vom regreta şi peste 5 ani lucrurile pe care nu le facem astăzi. Şi cum timpul nu poate fi oprit şi nici trecutul schimbat, conştientizăm că singura variantă pe care o mai avem de a nu rămâne într-o veşnică frustrare este aceea de a acţiona şi de a începe din acel moment să facem lucruri pentru şi în folosul nostru.

Indiferent în care dintre cele două situaţii te regăseşti, procesul de dezvoltare personală este un proces continuu, pe viaţă. Se termină doar atunci când se termină şi călătoria noastră prin viaţă.

Întotdeauna vor exista lucruri de îmbunătăţit la propria persoană, cunoştinţe de dobândit, experienţe de trăit. Odată început acest proces în mod conştient, vei dori să faci şi să cunoşti cât mai multe lucruri.

Fiind un proces continuu, pe viaţă, nu-l începe ca pe un maraton în care să alergi după cărţi, filme, cursuri şi citate motivaţionale. S-ar putea ca rezultatul pe care îl vei obţine să fie împotriva ta.

Vei acumula foarte multă informaţie. Opinii diferite, noţiuni noi pentru care îţi trebuie timp să le înţelegi, modalităţi diferite de a te dezvolta personal. Toate acestea te pot face să crezi că dezvoltarea personală este un clişeu. Unul folosit de persoanele care vor să fie la modă sau să câştige bani din asta.

Aminteşte-ţi că nu eşti într-o competiţie cu nimeni, nu aleargă nimeni după tine. Stai tu de vorbă cu tine pentru început. Vezi ce anume îţi doreşti de la viaţă şi în ce aspecte din viaţa ta vrei rezultate diferite.

Începe cu paşi mici. Citeşte o carte apoi oferă-ţi răgazul de a medita asupra ei. Vezi dacă te regăseşti în poveştile autorului. Dacă tu crezi că are dreptate în ceea ce spune, urmează-i sfaturile şi urmăreşte rezultatele.

Cum îţi dai seama de lucrurile pe care vrei să le schimbi la persoana ta

Poate ai început să-ţi dai seama că anumite mentalităţi pe care le ai din copilărie te trag în jos.

Poate realizezi că le porţi ranchiună părinţilor tăi pentru anumite întâmplări din copilăria ta şi ai vrea să te eliberezi de aceste sentimente negative.

Poate ţi-ai dat seama că dintr-o ceartă nu iese nimeni învingător.

Sau că îţi e prea frică de părerea societăţii pentru a face lucrurile pe care ţi le doreşti.

Despre asta este vorba în procesul de dezvoltare personală. Să vezi ce anume nu funcţionează bine în viaţa ta, ce te trage în jos şi ce ai vrea să schimbi. Apoi să iei fiecare lucru pe care vrei să îl schimbi şi să lucrezi la el până ajungi la rezultatul pe care ţi-l doreşti.

Bineînţeles, vei avea nevoie de determinare şi ambiţie dar rezultatele vor fi unele pe măsură.

De ce să acorzi procesului de dezvoltare personală atenţia ta

Fie că vrei, fie că nu vrei, într-o oarecare măsură te vei dezvolta personal oricum. În fiecare an vei evolua în diferite aspecte ale vieţii tale.

Diferenţa dintre o dezvoltare personală lăsată în voia sorţii şi una conştientă, o dezvoltare dorită de tine, este extrem de mare.

Atunci când laşi dezvoltarea ta în voia sorţii vei ajunge oriunde, mai puţin acolo unde îţi doreşti. Şi, în plus, cea standard, dată de firul vieţii, este lentă precum un Internet Explorer. Îmbătrâneşti aşteptând să se întâmple ce îţi doreşti. 🙂

Atunci când dorinţa de a te dezvolta personal vine din interiorul tău, când vei fi conştientă că viaţa ta este mult prea importantă pentru a fi lăsată în voia sorţii vei fi mult mai motivată să faci schimbările pe care ţi le doreşti.

Vei avea nevoie doar să ştii ce anume vrei să schimbi la tine, fie că e vorba de mentalităţi, atitudini, sentimente sau nivel de educaţie.

După ce stabileşti ce anume vrei să schimbi, apelează la gândirea ta logică şi strategică şi fă-ţi un plan format din paşi de urmat pentru a ajunge la rezultatul dorit. Apoi acţionează şi analizează-te pe tot parcursul procesului. Vezi dacă ceea ce faci te duce spre rezultatul dorit. Dacă nu te duce unde doreşti schimbă paşii până reuşeşti.

Concret, la ce te va ajuta procesul de dezvoltare personală

 • Vei afla cine eşti tu cu adevărat şi nu vei mai permite altor persoane să-ţi spună altceva despre tine
 • Vei afla ce-ţi doreşti cu adevărat de la viaţă şi-ţi vei trasa un nou drum pe care să mergi
 • Nu vei mai lăsa pe nimeni să te abată de la drumul tău
 • Îţi vei aduce aminte de pasiunile tale şi te vei bucura de ele
 • Îţi vei putea contura visul suprem şi vei învăţa să faci paşi spre el
 • Vei redescoperi bucuria vieţii şi vei învăţa să te bucuri de tot ce ţi-a dat viaţa
 • Vei conştientiza că ai o singură viaţă, aşa cum avem cu toţii, şi vei dedica fiecare secundă din ea fericirii tale
De asemenea, prin procesul de dezvoltare personală
 • Vei redescoperi oamenii din jurul tău şi-ţi vei îmbunătăţi relaţia cu ei
 • Vei învăţa să-ţi acorzi mai mult timp ţie şi momentelor petrecute cu persoanele dragi
 • Vei putea să-ţi manageriezi mai bine timpul şi vei da valoare mai mare lucrurilor care merită timpul tău
 • Vei învăţa să ieşi constant din zona de confort
 • Vei învăţa să ai mai multă încredere în tine
 • Vei dobândi o gândire pozitivă
 • Vei avea o sănătate mai bună
 • Vei avea o poziţie socială mai bună
 • Vei avea jobul pe care ţi-l doreşti
 • Vei şti să te relaxezi într-o lume din ce în ce mai agitată
 • Vei învăţa să elimini din viaţa ta lucrurile care nu te fac fericită şi să pui accent pe cele care îţi fac inima să tresară de emoţie
 • Nu vei mai aştepta ca lucrurile bune să ţi se întâmple, vei face tu să se întâmple. Singura ta grijă va fi aceea de a avea o viaţă fericită.
Încă te mai întrebi de ce să acorzi procesului de dezvoltare personală atenţia ta?

Din ce în ce mai multe femei descoperă că dacă acorzi atenţie procesului de dezvoltare personală poţi atinge succesul şi fericirea. Cu cât vrei mai mult să fii fericită şi să te bucuri de viaţă, cu atât mai mult te ajută acest proces. Îţi deschide ochii şi drumul spre o viaţă împlinită.

Cele mai de succes femei din lume investesc constant în dezvoltarea lor personală. Chiar dacă au succes în viaţă, ele continuă să se dezvolte personal. Dacă ele acordă atenţie dezvoltării personale probabil că și noi ar trebui să facem asta, nu?

Oamenii care nu acordă atenţie procesului de dezvoltare personală şi îl lasă în voia sorţii, nu cresc. Și dacă nu cresc, rămân mici. Mici şi nefericiţi.

Tu ce alegi?

„Să râzi mult şi des; să câştigi respectul oamenilor inteligenţi şi afecţiunea copiilor; să obţii aprecierea criticilor corecţi şi să înduri trădarea prietenilor falşi; să apreciezi ceea ce este frumos şi să descoperi ce este mai bun în fiecare; să laşi în urma ta o lume un pic mai bună, fie printr-un copil sănătos, fie printr-o bucată de grădină sau printr-o condiţie socială îmbunătăţită; să ştii că măcar un suflet a respirat mai uşor pentru că ai trăit tu. Asta înseamnă că ai reuşit.” – Ralph Waldo Emerson

Sourcekassye.ro
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Latest News

Sorin Ovidiu Vîntu: ”Cea mai mare manipulare făcută vreodată, 2-3 state mari implicate”

”Tot ceea ce vezi, generație, este o manipulare – este o repetiție cu public la ceea ce...

Prima ţară din Europa care ar putea ridica restricţiile impuse în urma crizei Covid-19

Austria ar putea deveni unul din primele state din Europa care să relaxeze restricțiile impuse populației, după ce a reușit să încetinească...

Pandemia de coronavirus a atins pragul de 1 milion de cazuri la nivel mondial. Peste 50.000 de decese

Peste un milion de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate joi seara în lume, cu peste 50.000 de decese și peste 200.000...

Gestul Albaniei a impresionat profund Italia decimată de COVID-19. “Nu-i uita pe săraci. Vor fi singurii care te vor ajuta”

Italia se află într-o situaţie gravă de mai multă vreme, iar cei de acolo au avut momente în care s-au simţit lăsaţi...

Când se va termina pandemia în Italia? Experții au calculat prima zi fără infectări

Când se va încheia epidemia de coronavirus în Italia? Este întrebarea la care încearcă să răspundă cotidianul Corriere della Sera, bazându-se pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -